Sprawozdanie z działalności Dyskusyjnych Klubów Książki za 2012 r.

W województwie podlaskim w 2012 r. funkcjonowało 35 Dyskusyjnych Klubów Książki, w tym 18 klubów dla dorosłych czytelników oraz 17 dla dzieci i młodzieży. Liczba stałych członków klubu wahała się od 5 do 22 osób. Zakupiono 914 nowych książek na potrzeby klubów. Przy zakupie książek kierowano się propozycjami samych klubowiczów oraz listą tytułów wydawnictw prezentowanych na stronie Instytutu Książki. Odbyły się 262 spotkania, na których omówiono w sumie 262 tytuły. Wśród dziesięciu najchętniej omawianych książek znalazły się poniższe propozycje:

1. Jacek Hugo-Bader – Dzienniki kołymskie
  2. Gianni Rodari – Niewidzialny Tonino
  3. Mario Vargas Llosa – Marzenie Celta
  4. Robert Marshall – W kanałach Lwowa
  5. Alice Munro – Kocha, lubi, szanuje
  6. Jansson Tove – Co było potem
  7. Irena Landau – Uszy do góry
  8. Joanne Kathleen Rowling – Trafny wybór
  9. Mikołaj Łoziński - Książka
  10. Mira Lobe – Babcia na jabłon

Wśród najchętniej czytanych i najczęściej wymienianych autorów znalazły się takie nazwiska, jak: Holly Webb, Gianni Rodari, Jacek Hugo-Bader, Maria Nurowska, Jodi Picoult, Doris Lessing, Herta Muller, Carlos Ruiz Zafon, Eduardo Mendoza, Amelie Nothomb, Andrzej Bart, Eric-Emmanuel Schmitt, Alice Munro, Tiziano Terzani, Grzegorz Kasdepke, Mikołaj Łoziński, Agnieszka Tyszka, Beata Ostrowicka, Tove Jansson, Barbara Ciwoniuk, Rafał Kosik, Marta Fox, Barbara Kosmowska, Ewa Nowak, Grażyna Bąkiewicz, Małgorzata Musierowicz.

Dużą popularnością wśród klubowiczów cieszyły się nowe nazwiska autorów, jak np.: Gianni Rodari, Daniel Odija, Danuta Wałęsa, George R. R. Martin, Eduardo Mendoza, Agnieszka Tyszka, Mikołaj Łoziński, Leszek Szczasny, Sergiusz Pinkwart.

W ramach działalności Dyskusyjnych Klubów Książki uczestnicy mogli skorzystać ze spotkań autorskich z takimi autorami, jak: Ida Pierelotkin, Daniel Odija, Małgorzata Iwanowicz, Leszek Szczasny, Lidia Długołęcka-Pinkwart, Edyta Zarębska, Stanisław Poczobut-Odlanicki, Małgorzata Nawrocka, Mirosława Niwińska, Sergiusz Pinkwart, Grzegorz Kasdepke. Łącznie odbyło się 47 spotkań autorskich.

Podejmowano również dodatkowe inicjatywy w ramach działalności Dyskusyjnych Klubów Książki, jak np.:

Szkolenia dla moderatorów:
  • Jak zachęcić ludzi do czytania i odwiedzania bibliotek.
  • Jak to robią inni.
  • Spór o wartości w fantasy dla młodzieży i nie tylko.
  • Świat na wyciągnięcie ręki.
  • To tu to tam.
  • Podzielmy się doświadczeniami swoich działań.
Inne działania w poszczególnych bibliotekach:
  1. Ozdoby z filcu – warsztaty.
  2. Wykład krytyka literackiego dr Waldemara Smaszcza, pt. …łza serca co skryta głęboko o Zygmuncie Krasińskim i miłości romantycznej.
  3. Członkowie DKK recytowali poezję miłosną podczas koncertu poezji śpiewanej w wykonaniu Ewy Alimowskiej.
  4. Członkowie DKK , czytelnicy biblioteki oraz bibliotekarze zorganizowali wspólny rajd rowerowy do skitu w Odrynkach, gdzie odbyło się spotkanie z Archimadrytą Gabrielem.
  5. Wesołych Świąt Wielkanocnych - wykonywanie własnoręcznie kartek świątecznych i obdarowanie nimi osób sprzyjających klubowi DKK.
  6. Wyjazd do Opery w Białymstoku na musical Korczak.
  7. Uczestnicy DKK zgłosili udział do konkursu powiatowego Wczoraj i dziś. Dziedzictwo kulturowe powiatu białostockiego i Białegostoku.
  8. Udział w I ogólnopolskiej debacie na temat książki Trafny wybór.